Međunarodni tjedan računalne znanosti i obrazovanja [3.-9. prosinca]

Dragi naši, ovaj tjedan slavimo!

Naime, od 3. do 9. prosinca diljem svijeta se obilježava Međunarodni tjedan računalne znanosti i obrazovanja. U Connect-IT je svaki tjedan poseban i mi se svaki tjedan bavimo programiranjem, robotikom, modeliranjem, tako da nam ni ovaj tjedan neće biti iznimka. Mi ćemo nastaviti raditi punom parom jer nas čeka mnoštvo zadataka, počinjemo raditi na nekim projektima i imamo natjecanja. Sve je po starom, ali ovaj tjedan u slavljeničkom duhu.

Tjedan računalne znanosti i obrazovanja obilježava se u cijelome svjetu u čast američke računalne pionirke admiralke Grace Murray Hopper. Grace Murray Hooper rođene  je 9. prosinca 1906. godine. Ona je bila jedna od prvih programerki računala Harvard Mark I, te je razvila jedan od prvih računalnih jezika zahvaljujući kojem je došlo do razvoja COBOL-a, jednog od prvih modernih programskih jezika.

collage1

U šezdesetima se programiranje uistinu smatralo profesijom koja ženama prirodno leži. “Kao kuhanje ručka”, opisala je to tad žena, admiralka, doktorica Grace Hopper, dajući do znanja drugim ženama da imaju više iskoristivih vještina no što su ih svjesne.

Upravo u šezdesetima računalstvo kao ženska karijera dolazi na svoj vrhunac i započinje svoj pad, a Grace Murray Hopper, citirana gore , radi na COBOL-u, programskom jeziku za poslovnu upotrebu. U tom procesu uvela je u programerski rječnik termin “bug” i “debugiranje”, a usput budi rečeno, ako ste ikad rekli “Lakše je tražiti oprost nego dopuštenje”, citirali ste upravo doktoricu Hopper.

Njena ideja da stvori programski jezik u kojem bi naredbe bile verbalne umjesto numeričkih i koji se može koristiti na bilo kojem hardveru bacila je softver u prvi plan, učinivši ga iznimno bitnim dijelom računarstva, a ujedno važnim poslom kojim se ne trebaju baviti “telefonistice”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *